2017. szeptember 6., szerda

A Budapesti Indonéz Nagykövetség oklevelét kapta a Rondella Galéria

A Budapesti Indonéz Nagykövetség oklevelét kapták meg a Rondella Galéria munkatársai, 2017. augusztus 17-én. Indonézia nemzeti ünnepén, az Indonéz Függetlenség Napján adták át az elismeréseket olyan embereknek, akik elősegítették az indonéz kultúra megismertetését Magyarországon. A Rondella Galéria munkatársai, Horváthné Gép Katalin, Madarász-Gép Sarolta és Mécses Éva Hilda vehetett át elismerő oklevelet, valamint Viszt Viktor a Babel Sound Fesztivál szervezője. Az ünnepélyen Őexcellenciája Wening Esthyprobo Fatandari indonéz nagykövet mondott beszédet, majd az indonéz lobogó felvonása után átadták az okleveleket.


Az Eurohíd Alapítvány szervezte 2017. májusában Mario Blanco indonéz képző- és fotóművész kiállítását a Rondella Galériában, a Szük Norbert és Dezséry Dorottya művészházaspárral karöltve. Szük Norbert sok évet élt és dolgozott Balin, ott ismerkedett meg feleségével is. Művészeti munkája során került kapcsolatba Mario Blanco-val, akivel barátságot kötött, így jött az ötlete annak, hogy Mario Magyarországon is bemutatkozhasson. Mivel Norbert sok éve baráti viszonyban áll az Eurohíd Alapítvány munkatársaival, rögtön adódott a lehetőség arra, hogy a kiállítást Esztergomban, történelmi környezetben mutassuk be. Az Eurohíd Alapítvány munkatársai ezért megszervezték a kiállítást a Rondella Galériába, majd az Indonéz Nagykövetség anyagi támogatásával a képek a helyükre kerülhettek. A kiállításnak hatalmas sikere volt Esztergomban, mivel Mario Blanco képei egy olyan varázslatos világot hoztak el Magyarországra, amely rögtön rabul ejti nézőit.

Balin a művészeti élet központja Ubud, ahol Mario Blanco is alkot, művésztelepet és művészeti megmozdulásokat szervez. Mario édasapja volt Antonio Blanco festőművész, aki Salvador Dalí barátja volt. Antonio Blanco is spanyol származású művész volt, innen a kötődés. Az egyetem elvégzése után Balin próbált szerencsét, ahol Ni Ronji tradicionális bali táncosnőt vette feleségül. Tjokorda Gde Agung Sukawati ubudi király birtokot adományozott a művésznek, ahol felépítette házát, a későbbi Blanco Múzeumot. A múzeum örökségét Mario Blanco viszi tovább, birtokán álomszerű művésztelepet alakított ki. 2017-ben első ízben járt Magyarországon, sőt Európában is. Azért nagyon fontos Indonézia számára is a létrejött kiállítás, mert Mario Blanco országuk egyik legismertebb alkotója, művei pedig végre eljuthattak Európába, hogy az itteni közönség is megismerhesse az indonéz kultúrát. Úgy gondoljuk, hogy a kiállítás közelebb hozza a két országot egymáshoz és kiindulópontja további együttműködésnek a művészek között.

Szöveg: Mécses Éva Hilda
Fotók az ünnepségről: Judhi Gunawan





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése